Harmapınar Mahallesi Kültürel Bilgileri


KÜLTÜR DURUMU

Cumhuriyet öncesi Müderrislerinden İbrahim Doğan Hoca ile Ali Bey. Güzel Ağa ve Mustafa Bey önemli şahsiyetlerdir. Cumhuriyet sonrası Harmanpınar dan çıkan evlatların sayısı oldukça kabarıktır. 

İşte bunlardan bazıları : Dr Mustafa Demir.Tabib Albay Hasan Hüseyin Ahsen.Avk Abdullah Aslantaş.Avk Hüseyin Çetin.Ekonomist Faruk Doğan.Milli Eğitim Şube Müdürü Ömer Günaydın.Sanayi Bakanlığı Şübe Müdürü İbrahim Aslantaş.Emekli Sandığı Şübe Müdürü Ali Pürgü.SSK Hastanesinde Cilt Mütehassısı Ali Şevik.Ayrıca Bahatlar Mahallesinden nüktedan Abdullah Şevik dayımızı yazmadan geçemeyiz.

EĞİTİM ÖĞRETİM

Cumhuriyet öncesi halkın eğitim ve öğretim için müderrisler görev almıştır.Ayrıca kadı sıfatı azı kişilerde halk için çalışmışlardır.İlk okul 1927 de açılmıştır.İki ilkokul binası vardır.Biri 1953 de diğeride 1968 yapılmıştır.1927 den beri 1256 öğrenci mezun olmuş 8 i bayan olmak üzere 60 civarında öğretmen çalışmıştır. Harmanpnar ilk okulu 1992 – 93 yılında 2 öğretmeni ve 43 çğrencisi ile 7200 metre karelik bir alanda eğitim ve öğretime devam etmektedir. Ortaokul 1975 yılında açılmıştr. Önceleri geçici bir binada eğitim veren ortaokul 1975 den buya 153 mezun vermiştir. 1992 – 93 yılında 19 öğrenci 2 öğretmenle eğitime devam etmektedir. Orta okul özel idarenin binasında eğitim yapımaktadır. Beediyece şimdiki ilk okul arazisi üzerindeki binalarda restorasyon faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu çalışmalar neticesinde ilk okul ile orta okul birleştirilerek ilk öğretim haline dönüitürülecektir. 7200 mete karelik bir arazisi olan olan okulda elma ağaçları yetiştirilerek okula gelir de elde edilmektedir.
Bahatlar / Ferhatlar Mahallesinde 1975 yılında tek derslikli lojmanlı bir ilk okul açılmıştır. Bir öğretmen görev yapmaktadır.

Gündüğün Mahalesnde ise ilk okul yoktur.Buradaki öğrenciler Harmanpıar a gelmektedir.

MEŞHUR YEMEKLER

Çevrede yapılan yemeklerle beraber bir bütünlük vardır.Yani Batırık Güveç Keşli Ekmek Mıkla gibi yemekler burada da yapılmaktadır.

EFSANELER VE MUHTEVASI

Bahatlar Mahallesindeki gönül velisi Bahaddin i Veli nin türbesinine gelen ziyaretçileri daha önce yazmıştık.Ayrıca çokça söylenen şu efsaneyide dikkatine sunmayı uygun gördük.Milli Mücadele Atatürk yanlısı çeteler Meyre yi çevirmişler. Sene 1920. Meyre o zaman Atatürkçü çetelerin amacını pek bilmiyormuş. Çete köyü yakmaya karar vermiş. Köyden Ahmet Çavuş çete ile iş birliğine girmiş. Bunu MEYRE Ağaları öldürmüşler. İşler iyice karışmış. Çeteler tam işe baş vuracakken Çete reislerden Akif Bey : Durun demiş. Bu köy benim hocam . Mürşidim olan şimdi Afyon da oturan Şerif Ali Hoca nın köyüdür/Murtazalardanmış. Köyü yakmaktan vaz geçelim. Şerif Ali hocanın gazabına uğramayalım diyerek çeteyi köyü yakmaktan vaz geçirir. Daha sonra da Meyre den İstiklal harbine katılanlar olmuş Bu efsaneyi yaşlılar torunlarına halen anlatmakta dilden dile dolaşmaktadır.

Bahatlar Mahallesinden Muhtar Yaşar Altunbaş ın anlattığı bir olay da mahalle halkının çalışkan ve uyanık yaradılışını bize göstermektedir. Olay şöyle anlatılmaktadı. Bir gün şeytan Bahatlar dan biriyle ortak olmak ister. İstek kabul olur. Tarlaya soğan ekilir ve soğan oluştuktan sonra şeytanla tarlayı eken köylü bölüşmek için pazarlığa başlarlar. Şeytan tarlanın üstündeki yeşeren soğanları görünce tarlanın üst kısmını ister. Köylüde olur der. Yeşeren soğanlar zamanla sararır hiçbir şey kalmaz. Toprağın altında kalan esas kökleri de köylü alır. İkinci yıl da aynı şekilde başka bir ortaklık yapılır. Şeytan geçen yılki zararını düşünerek bu sefer tarlanın alt kısmı benimder. Köylü kabul eder. Ama bu sefer tarlaya buğday ekilir. Hasat zamanı köylü tarlanın üst kısmındaki başakları biçip buğdayları alır. Şeytana da toprak altındaki anız ve saplar kalır. Bu anlatılan olay köylülerin hayat mücadelesi karşısındaki tavrını açıkça ortaya koyar.

DİNİ BAYRAMLARDA GELENEKLER

Dini bayramlarda halk bütün olarak bayrama iştirak eder. Bayramlarda aileler gerekli hazırlıaaklarını yaparlar. Bayram namazı kılındıktan sonra yakın akrabaları ile birlikte yemek yenir. Yemek sonunda bayramlaşma başlar. Çocuklar ve gençler ev ev dolaşarak büyüklerin bayramını kutlar.

Milli bayramlarda ekseriyet iştirak ederek yapılan törenler ilgiyle izlenir.

DİLEKLERİ

Oğlunla ordu kızınla komşu olasın. Taş diye kavradığın altın olsun.

İLENÇLERİ 

Ekmeğini itler yakasını bitler yiyesice. Od ocağın kör kalsın. Onmaya gomaya ermeyesici. Çektiğin damar kurusun.

ATASÖZLERİ

Oturduğu ahır sekisi çağırdığı İstanbul türküsü. Çok kazanan değil az harcayan zengin olur. Asıl azmaz bal kokmaz kokarsa yağ kokar.

BİLMECELER

Yeşildir rabası kırmızıdır köpesi / Kiraz. Kara tavuk karnı yarık./Ocak. Canlı kaçar cansız kovalar/At arabası.

TEKERLEMELER

Kalbur tekerlendi Öküz ölecek / Senin ne hain var bana gülecek.

MANİLER

Bahçalarda domata ondan olur salata.Varsın gitsin askere Adam olsun kerata.

DÜĞÜN GELENEK GÖRENEKLERİ

Kız istediği zaman oğlan evi yakınlarını toplayarak bir akşam kız evine giderler. Çalıp oynadıktan sonra nişan takılır.Kahve içilir ve dağılırlar. Düğüne çevre köylerden davet edilir. Düğün iki gün sürer. 

Yemekte etli bulgur pilavı / düğün yemeği verilir. Gelin alayı cami etrafında dolaştırıır. Damat / Güyeği dama çıkıp leblebi üzüm bozuk para atar. Güyeğiyi imam giydirir. Damat kaçırma olayına karşı sağdıç çok uyanık olmalıdır. Gelin gelirken amadın evine gelinceye kadar komşular gelin alayına çeşitli şeylerden oluşan buğday nohut fasulye bozuk para atarlar.

ASKER UĞURLAMA

Kasaba halkı toplanarak dualarla askere gidecek gençleri uğurlarlaar. Belediyeye ait davulu halktan biri çalar. Gençler halay / das doynu çekerler.Klarnet / Gırnata ustası Osman Çakmak gırnatasını çalarak bayrak eşliğinde askerler uğurlanır.

HALK EĞİTİM ÇALIŞMALARI 

Üç okuma yazma kursu açılmıştır. İki yıl halıcılık kursu açılmıştır. Her yıl Halk eğitim tarafında biçki dikiş açılmaktadır. 1992 – 93 öğretim yılında trikotaj ve makine nakış kursu açılmıştır. İhtiyaç ölçüsünde bazı evlerde kilim ve çul dp kazakoumacılığı yapılır. Yün çorap azak yelek gibi örgü işleri de ihtiyaca göre yapılır.

GENÇLİK BÖLÜMÜ

Gençler arasında futbol oynanmaktadır. Futbol takımı Bozkır Kaymakamlık kupasına katılımış iyi dereceler almıştır. Futbol sahası vardır.

TURİZM BÖLÜMÜ

Tabii güzellikleri olan Harmanpınar ın Sorkunca denilen piknik alanına civardan ve yurt içinden gelenler vardır.Sorkunca nın yeşilliği Oğulbey kaynak suyu Harmanpınar ın güzelliği. Gündüğün ün camisi Bahatlar da gönül velisi Bahaddin i Veli türbesi görülmeye yaşanmaya değer yerlerdir.

SOSYAL HAYAT

Halk genellikle meyvecilik yaparak hayatını kazanır.Ekseriyetle kendi işlerini kendileri yaparlar. Harmanpınar da bir cami Ptt şubesi Tek servisi Çiftçi malları koruma başkanlığı İlk okul Orta Okul Sağlık ocağı vardır.Bütün evlerde elektrik su vardır.400 hanede otomatik telefon bağlıdır.

Harmapınar Mahallesi Kültürel Bilgileri Harmapınar Mahallesi Kültürel Bilgileri Reviewed by Bozkır Dernekleri on Ekim 20, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.